Europaplein

Uit Elsterclopedie

Dit artikel is een beginnetje. De werkgroep doet haar best dit artikel van meer informatie te voorzien. Mocht u meer informatie hebben, dan kunt u contact opnemen met de werkgroep.

Europaplein
Bezig met het laden van de kaart...


Het Europaplein is een plein in het centrum van Elst. Met zijn 8400 m² is het het grootste plein van Elst.

Geschiedenis

Het plein is voor het eerst ontworpen in het wederopbouwplan van Elst. Hierin zouden aan een plein ten zuiden van de Dorpsstraat de woon- en bedrijfspanden van ambachtslieden geplaats worden. Erachter moesten bedrijfspanden rond een besloten binnenterrein komen. Deze 'bedrijfswijk' zou met drie doorbraken verbonden worden met de Dorpsstraat: de Wagenmakersstraat, de Halve Morgen en via het Sint Werenfriedplein.[1]

Het plein werd vanaf 1955 aangelegd en heette toen 'Plein 45', naar het jaar van de bevrijding. In 1958, het jaar van de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, werd het plein hernoemd tot 'Europaplein'.[2] Vermoedelijk straalde men met deze naam hoop uit op een voorspoedige toekomst in deze Europese samenwerking.

Europahal

In de jaren 70 en 80 stond aan de westzijde van het plein de Europahal, waarin evenementen werden georganiseerd.

Bebouwing

In de jaren 80 verrees stenen bebouwing aan het plein. Aan de noordzijde het postkantoor, aan de oost- en westzijde appartementencomplexen met daaronder winkelruimte, en aan de zuidzijde het consultatiebureau.

Referenties

  1. J. Brouwer, 1984. Een eeuw Elst, p. 85.
  2. J. Brouwer, 1984. Een eeuw Elst, p. 90.