Elsterclopedie - Vuistregels: verschil tussen versies

5.790 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''''Deze pagina is nog niet volledig.'''''
 
Deze pagina voor beheerders toont de vuistregels die we hanteren voor een uniforme vermelding van zaken.
 
Regel 37 ⟶ 35:
 
Als een groepsfoto wordt beschreven waarvan niet helder is wie waar staat, dan wordt door de beheerder van het beeldarchief van deze foto een tweede exemplaar met genummerde personen gemaakt en opgenomen. Aan de bestandsnaam wordt de letter a toegevoegd. Deze a-foto wordt opgenomen bij de beschrijving van de foto, zodat daar meteen duidelijk is wie wie is. In het artikel zelf wordt steeds de ongenummerde foto gebruikt.
==Afkortingen==
Het gebruiken van afkortingen, bijvoorbeeld van maanden van het jaar, wordt zo veel mogelijk vermeden. Waar afkortingen voor namen van verenigingen of instanties worden gebruikt, heeft het de voorkeur dat de eerste keer de naam voluit geschreven worden met daar achter tussen haakjes de afkorting van de naam. De afgekorte naam kan dan verder in het artikel wel gebruikt worden.
==Biografische gegevens==
Eenduidigheid bij het maken van een biografie ten aanzien van geboorte- en overlijdensgegevens is niet noodzakelijk maar wel wenselijk. De volgende regels worden gehanteerd:
#In de kopregel (paginatitel) wordt de roepnaam + achternaam vermeld, bij overleden personen gevolgd door geboorte- en sterfjaar tussen haakjes, bijv. ''Jan Janssen (1800-1870)''. Indien de roepnaam niet bekend is, wordt de eerste voornaam gebruikt. Mij meerdere nog levende personen met dezelfde naam kan het geboortejaar tussen haakjes worden toegevoegd om onderscheid te maken. Indien personen dezelfde namen en jaren hebben, kan onderscheid worden gemaakt door de voorletters te vermelden gevolgd door de roepnaam tussen haakjes, bijv. ''A.B. (Ab) Janssen (1900-1980)''.
#In de eerste zin moet de gehele naam, inclusief roep- en bijna(a)m(en), vetgedrukt worden. Hierna volgen (niet-vetgedrukt) tussen haakjes de geboorteplaats en -datum (voluit) (gescheiden door een komma), gevolgd door overlijdensplaats- en datum. Tussen de data zit een streepje omgeven door spaties, bijv. '''''Albertus Bernardus (Ab) Janssen''' (Elst, 2 mei 1900 - Arnhem, 3 april 1980)''. Als de overlijdensplaats dezelfde is als de geboorteplaats, kan die achterwege gelaten worden.
#In de infobox (dat is het sjabloon rechtsboven) worden beroepen en functies met kleine letters vermeld.
#Van de te beschrijven persoon en zijn/haar echtgeno(o)t(e/en) worden achter de naam de personalia als volgt beschreven: ''(geboorteplaats, geboortedatum – overlijdensplaats, overlijdensdatum)''.
#Als geboorte- en overlijdensplaats binnen Elst zijn en het buurtschap binnen Elst is bekend, dat wordt dat buurtschap vermeld in plaats van Elst.
#Van de (schoon)ouders, waarvan het niet waarschijnlijk is dat ze ooit een eigen pagina op Elsterclopedie krijgen, worden tussen haakjes het geboorte- en sterftejaar vermeld en indien bekent de plaatsen.
#Als voor de invoering van de burgerlijke stand de geboortedatum niet bekend is maar wel de doopdatum dan wordt de doopdatum als geboortedatum aangehouden.
#Van alle data wordt de maand voluit geschreven, dus niet '' 13-6-1918'' maar ''13 juni 1918''.
#Als huwelijksdatum wordt het burgerlijk huwelijk aangehouden. Voor 1811 is dat het huwelijk voor de schepenbank of voor de dominee. Bij sterke afwijkingen tussen kerkelijk en burgerlijk huwelijk worden beide huwelijksdata vermeld.
#De gezinssamenstelling wordt zo veel mogelijk bij de man/vader gegeven. Als de man/vader (nog) niet vermeld wordt dan kan deze, eventueel tijdelijk, bij de vrouw/moeder gegeven worden.
#Personen waarvan het onwaarschijnlijk is dat er ooit een aparte pagina op Elsterclopedie komt, worden niet als koppeling, dit geldt bijvoorbeeld voor jong overleden kinderen, veel ongehuwd gebleven volwassenen en vrouwen. Personen waarvan wel te verwachten is dat ze een eigen pagina krijgen, kunnen als koppeling worden opgenomen (houd daarbij de naamgeving van punt 1 aan), zodat later gemakkelijk deze pagina te maken is. Vanzelfsprekend worden personen die reeds een eigen pagina hebben als koppeling opgenomen.
#Als er van een kind in een gezin een eigen pagina is of gewenst is dan worden bij de partner(s) van het betreffende kind uitsluitend het geboorte- en overlijdensjaar vermeld. Overige biografische gegevens kunnen gevonden worden bij de (eventueel te maken) gekoppelde pagina(s).
#Als van een kind en/of de partner geen eigen pagina is of gewenst is dan worden van de partner(s) uitsluitend de namen met geboorte- en sterfjaar en geboorte- en sterfplaats vermeld, bijv. ..''gehuwd met Piet Jansen (Helmond, 1863 - Bakel, 1921).''
#Van kinderen in het gezin, waarvan het niet aannemelijk is dat zij of hun partners een eigen pagina krijgen, worden de biografische gegevens, zoals beroep(en), functies, verwijzing naar een gedachtenisprentje en andere biografische bijzonderheden achter het betreffende kind vermeld.
#Bronnen, noten en/of referenties (sjabloon:Appendix) worden gebruikt voor de verduidelijking van de beschreven gegevens, vermelding van onderlinge afwijkingen in de verschillende bronnen en verwijzingen naar geraadpleegde bronnen. Dat hoeft niet te gebeuren bij normale doop-, trouw- en begraafgegevens en Burgerlijke Standgegevens.
 
== Bronvermelding ==
Bij bronnen en referenties kunnen zowel websites (liefst met link) als literatuur (boeken) gebruikt worden. Vermeld boeken en andere geschreven bronnen bij voorkeur in de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bronvermelding_in_Harvardstijl bronvermelding in Harvardstijl]. Zie ook de [[Elsterclopedie - Handleiding|handleiding]] voor de manier waarop de bronvermelding wordt toegevoegd.
 
==Cijfers==
Bij het gebruik van cijfers in een tekst worden de regels gehanteerd zoals die beschreven zijn door het ''[https://onzetaal.nl/taaladvies/getallen-in-letters-of-cijfers Genootschap Onze Taal]''. Getallen tot twintig, tientallen tot honderd en honderdtallen tot duizend worden dus meestal voluit geschreven. Bij twijfel over de schrijfwijze of de spelling en voor de uitzonderingen op voornoemde regel kan ''Onze Taal'' geraadpleegd worden.
==Externe links==
In een artikel kunnen externe links, rechtstreekse verwijzing naar een pagina op een andere website, worden gebruikt.
 
Externe links worden niet geadviseerd naar:
*commerciële websites die geen inhoudelijke informatie toevoegen aan dehet artikel van DeurneWikide Elsterclopedie,
*websites waarvan het twijfelachtig is of de informatie langdurig via de betreffende url raadpleegbaar is,
*opiniërende websites,
*websites waarvoor registratie vereist of aanbevolen wordt.
==Klassenfoto's==
Klassenfoto's zijn te bekijken via de [[:categorie:klassenfoto's]]. Niet alle afgebeelde personen hebben in de regel persoonlijk toestemming gegeven voor publicatie. Daarom worden klassenfoto's van minder dan 50 jaar geleden bij voorkeur niet geplaatst bij de pagina van de betreffende school.
==Paginanaam==
*Bij het aanmaken van een nieuwe pagina kan de naam van de pagina boven de overige tekst worden weggelaten anders komt twee keer dezelfde naam boven de pagina. Men kan dus direct met de tekst beginnen. Daarbij moet in de eerste regel van de tekst wel de paginanaam vetgedrukt voorkomen.
bureaucraten, marithaime-leden, beheerders
707

bewerkingen