Haye Galama

Uit Elsterclopedie


Haye Galama
Burgemeester Galama in 1983.
Burgemeester Galama in 1983.
Algemene informatie
Volledige naam Haye Titus Maria Galama
Geboren 29 juli 1938
Geboorteplaats Tjerkwerd
Partij KVP
CDA
Titulatuur mr.
Politieke functies
1974-1980 Burgemeester van Ammerzoden
1980-2001 Burgemeester van Elst

mr. Haye Titus Maria Galama (Tjerkwerd, 29 juli 1938) is een Nederlands politicus van de KVP en later het CDA. Tussen 1980 en 2001 was hij de laatste burgemeester van de zelfstandige gemeente Elst.

Levensloop

Op kostschool in Roermond heeft hij gymnasium gedaan en in 1958 ging hij medicijnen studeren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1962 gaf hij die studie op waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Daarna ging Galama het bedrijfsleven in en werkte onder ander ruim een half jaar in Canada. Hierna begon hij een rechtenstudie die hij wel afmaakte. Vervolgens ging hij werken bij de afdeling algemene zaken van de gemeente Noordwijkerhout. In juni 1974 werd hij de burgemeester van Ammerzoden en in oktober 1980 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Elst. Galama bleef burgemeester van Elst tot die gemeente op 1 januari 2001 fuseerde met Heteren en Valburg tot de nieuwe gemeente Overbetuwe, waarmee aan zijn burgemeesterschap een einde kwam.

College en raad

Het college van B&W (voorste rij) en de gemeenteraad in 1993.

Bovenstaande afbeelding laat de gemeenteraad en het college zien in 1993.

College (voorste rij v.l.n.r.): Thijs van Beem (wethouder PvdA), Aloys Hulshof (wethouder CDA), burgemeester Haye Galama, Marga te Lintelo (wethouder D66) en Theo Helmink (gemeentesecretaris).

Middelste rij v.l.n.r.: Hans v/d Heijden (CDA), Frans v/d Broek (CDA), Jo Evers (CDA), Lenie Arts (PvdA), Dick Ross (D66), Wim Kop (D66).

Achterste rij v.l.n.r.: Jan Brouwer (Lijst6), Ben Ross (D66), Frits Witjes (D66), Henk Gouka (CDA), Walter Tobben (Lent), Jan van Ruitenbeek (Lent), Frank van Rooijen (PvdA), Menno Duiven (VVD).

Burgemeester Galamapark

Het hertenpark gelegen tussen de Randweg en de Lange Dreef is aangelegd op initiatief van burgemeester Galama. Hij is een bomenliefhebber en in het park zijn vele bijzondere boomsoorten te vinden. De gemeente Overbetuwe geeft digitaal informatie over de bomen in het park. Enkele jaren na het einde van zijn ambtstermijn is het park naar Galama vernoemd.

Voorganger:
F.W.M. van Hövell tot Westerflier
Burgemeester van Elst
1980 - 2001
Opvolger:
E. Tuijnman (Gemeente Overbetuwe)