Lijst van bijnamen

Uit Elsterclopedie
Versie door Sivisvivam (overleg | bijdragen) op 25 aug 2022 om 22:16 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''''Deze pagina is nog niet afgerond.''''' Veel mensen hadden vroeger een bijnaam, sommigen tegenwoordig nog. Deze lijst probeert een overzicht te geven van zo veel mogelijk bijnamen (ook wel scheldnamen genoemd). Een belangrijke bron hiervoor is ''Wie zei je ook weer?'' van Wes Leurs jr. uit 2012. == Families == {| class="wikitable sortable" |+ !bijnaam !achternaam !achtergrond |- |Bus |Peters |Geert Peters werkte bij Janssen de Smid en repareerde vooral...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Deze pagina is nog niet afgerond.

Veel mensen hadden vroeger een bijnaam, sommigen tegenwoordig nog. Deze lijst probeert een overzicht te geven van zo veel mogelijk bijnamen (ook wel scheldnamen genoemd). Een belangrijke bron hiervoor is Wie zei je ook weer? van Wes Leurs jr. uit 2012.

Families

bijnaam achternaam achtergrond
Bus Peters Geert Peters werkte bij Janssen de Smid en repareerde vooral melkbussen.
Pik Peters 'Pikken' betekent naaien; verschillende generaties waren schoenmaker.
(Peters) de Pot Peters Hadden een zaadhandel waarop stond "Peters Depôt", wat werd gelezen als Peters de Pot.

Personen

bijnaam voornaam achternaam beroep achtergrond opmerking
Blondje Willem Peters groenteboer Had een mooi blond paard voor zijn groentewagen. Woonde in de 16e-eeuwse 'Armenhofstede', die in de jaren 60 werd gesloopt om plaats te maken voor de Albert Heijn.
Hent de B'ron / Baron van Deelen Henk Korthouwer groenteboer Zijn vrouw vond dat hij als een baron op zijn groentekar zat. Henks moeder was na het jong overlijden van zijn vader hertrouwd met dhr. Van Deelen, waarna men aannam dat Henk ook Van Deelen heette.
Hent van de Concurrent Henk Arns kolenboer Zowel vader als zoon werden zo genoemd. De opa (Willem Arns) kwam uit Driel en had een winkelwagen waarop stond "De Concurrent".
Kwattamenneke Gerrit Peters vertegenwoordiger Was vertegenwoordiger van Kwatta chocolade.
Oom Jo Jo Soan kastelein Eigenaar van café "Oom Jo" aan de Rijksweg-Noord.
Opaatje Huib Willemsen eigenaar snoepwinkel
Piet d'n Oetelummel Piet Coenders groenteboer Tegen kinderen die van zijn groentekar stalen riep hij "Gao weg, lillike oetelummels!"
Sjettepieleke Bertus Hendriks handelaar in ellenwaren Had een gat in het kruis van zijn broek dichtgenaaid met wil (sjet), maar er hing nog een draadje uit. Hij had dus een pieleke van sjet.