Peter J. Williamson (1823-1907)

Uit Elsterclopedie
Versie door Sivisvivam (overleg | bijdragen) op 28 dec 2022 om 12:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Peter J. Williamson
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Johannes Willemsen
Roepnaam Peter
Geboorteplaats Elst
Geboortedatum 22 april 1823
Overl.plaats Nashville (VS)
Overl.datum 16 februari 1907
Partner(s) Eunice
Beroep(en) architect

Peter J. Williamson, geboren Petrus Johannes Willemsen (Elst, 22 april 1823 - Nashville (VS), 16 februari 1907) was een in Elst geboren architect die naam maakte in de Verenigde Staten en ook heeft meegevochten in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Levensloop

Peter werd geboren als oudste kind van Willem Willemsen (geb. ca. 1800) en Hendrina Janssen. Na hem volgden nog een doodgeboren meisje (2 oktober 1824), Maria (14 januari 1828), Cornelia Theodora (27 oktober 1830), Theodorus (9 oktober 1839) en Wilhelmus (17 juli 1841). Zijn vader was 'landman', wat waarschijnlijk betekent dat hij zijn eigen boerenbedrijf had. Het stelde Willem evenwel in staat zijn zoon te laten studeren voor bouwmeester.

Op zijn 26e vertrok Peter in 1849 naar Amerika en vestigde zich in Green Bay in Wisconsin, waar hij ging werken als architect. In 1854 kocht hij 40 acres (ruim 16 ha) grond nabij Segole, nu Freedom in Wisconsin. Hier bouwde hij een boerderij. De familie uit Elst kwam over en ook op de boerderij wonen.

In 1860 stond Peter onder zijn veramerikaniseerde naam als architect vermeld in de volkstelling. In deze tijd had hij al gewerkt aan de verbouwing van het oude hoofdgebouw van de Lawrence University in Appleton, een school en gevangenis en zelfs een brug ontworpen.

Toen de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak schreef hij zich in bij de Wisconsin First Cavalry in 1862 in de rang van soldaat. Nadat hij was gestationeerd in Missouri, vocht hij later in Tennessee bij onder meer in de Slag bij Missionary Ridge en werd hij in januari 1863 bevorderd tot sergeant-majoor. Later werd hij eerste luitenant en bevelhebber van zijn compagnie. Hij vocht met het leger van generaal Sherman en later onder generaal McCook, waarover hij schreef voor de Appleton Post Crescent. Deze brieven worden nu bewaard in de Vanderbilt Libraries Special Collections. In de jaren 40 zijn verschillende brieven uitgegeven door het Wisconsin Magazine of History.[1] Hij correspondeerde ook met zijn vrouw Eunice en broer William (Wilhelmus).[2]

Overlijdensbericht van Peter J. Williamson in The Tennessean van zondag 17 februari 1917.

Na de oorlog streek hij neer met zijn gezin in Nashville. Peter J. Williamson overleed op zaterdagavond 16 februari 1907 op 83-jarige leeftijd en liet zijn vrouw en zijn broer in Chicago achter.

Werken

Een deel van de campus van de Vanderbilt University in Nashville zijn door Peter J. Williamson ontworpen. Ook ontwierp hij onder andere kerken, hotels en begraafplaatsen. Zijn werk wordt omschreven als onderdeel van de architecturale transformatie van na de Burgeroorlog, die afstand nam van de neo-stijlen en meer zocht naar vormen die "de mens niet laten zien als een wezen van redelijke en regelmatige orde, maar als beheerser van ruimte, materie en het historische verleden, in staat om alles te beroeren wat hij wil".[3] Williamsons stijl is geïnspireerd op de stijl van het Tweede Keizerrijk, of Napoleon III-stijl.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Wisconsin Magazine of History, vol. 25, nrs 3 en 4 (1942-1943).
  2. Vanderbilt Library
  3. Vrije vertaling van "displayed man not as the creature of some reasonable and regular order but as master of space, matter and the historical past, capable of effecting whatever might please" (Patrick, James, Architecture in Tennessee, 1768-1897 (University of Tennessee Press, 1981), p. 184.)