Zwembad De Witte Steen

Uit Elsterclopedie
Versie door Sivisvivam (overleg | bijdragen) op 28 dec 2022 om 18:33 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'miniatuur|Zwembad De Witte Steen in de beginjaren gezien vanuit het westen. De bomenrij op de achtergrond stond langs het pad tussen het zwembad en de Mermsestraat. <br><small>Bron:J. Brouwer, 1984. ''De dorpskern in historisch perspectief... ...een eeuw Elst 1883-1983'', p. 53.</small> '''Zwembad De Witte Steen''' was het eerste zwembad van Elst. Het kwam in 1930 tot stand op initiatief van de middenstand en was gelegen...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Zwembad De Witte Steen in de beginjaren gezien vanuit het westen. De bomenrij op de achtergrond stond langs het pad tussen het zwembad en de Mermsestraat.
Bron:J. Brouwer, 1984. De dorpskern in historisch perspectief... ...een eeuw Elst 1883-1983, p. 53.

Zwembad De Witte Steen was het eerste zwembad van Elst. Het kwam in 1930 tot stand op initiatief van de middenstand en was gelegen in een kolk aan de Mermsestraat.

Oprichting

Horlogemaker W.J. Slotboom kwam op 10 juni 1929 in de vergadering van de 'Vereeniging van Handeldrijvende en Industrieele Middenstand te Elst en Omstreken' met het initiatief een commissie in te stellen die de mogelijkheid moest onderzoeken om in Elst een zwembad op te richten. De commissie bestond naast W.J. Slotboom uit T. van Dijk, B. Dalhuisen, M. van Dijk en H.J. Jonker. Op 24 februari 1930 bracht de commissie verslag uit:

  • De kolk De Witte Steen bleek in technisch opzicht geschikt te zijn voor de inrichting van een zwemgelegenheid. De eigenaren van de kolk, D.N. Tap sr. en jr., waren bereid om tegen een jaarlijkse vergoeding van ƒ 200,- afstand te doen van het gebruiksrecht van de kolk.
  • De oprichtingskosten werden geraamd op ƒ 3.000,-. Om deze te dekken werd geadviseerd een nv op te richten voor oprichting en exploitatie van het zwembad. De aandelen van de nv zouden alleen bij de leden van de middenstandsvereniging moeten worden geplaatst.

In de vergadering van 12 maart van hetzelfde jaar werd ingestemd met het voorstel en werd meteen de inschrijving voor de aandelen geopend. De aandeelhouders van de 'Elster Zweminrichting N.V.' van het eerste uur waren:

naam beroep straat
F.A. Bachrach koopman-manufacturier
W.J. Slotboom horlogemaker
K. Jonker rijwielhandelaar-smid
J. Jonker bakker-caféhouder
H.J. Jonker Jzn. vertegenwoordiger
S. Manassen slager Rijksweg-Noord
M. Drielsma reclameverzorger
H. Martens kruidenier Stationsstraat
B. Dalhuisen smid
W. Slotboom kleermaker
J.G.H. Slotboom caféhouder Aamsestraat
T. van Dijk betonfabrikant
M. van Dijk handelaar in bouwmaterialen
Th. M. Pels boekhandelaar Groenestraat
J.B. Slotboom slager
R.A.J. van Empel koopman Rijksweg-Zuid
H.H. Bulten wagenmaker
K.A. Jansen kruidenier-caféhouder Bemmelseweg
J.C. Berghege garagehouder
P. Waterreus koopman

Opening

Merm op de topografische kaart van 1957. In de zuidelijke van de twee kolken langs het spoor bevond zicht het zwembad. Het gebouwtje is ingetekend op de kaart. Langs het pad naar de Mermsestraat zijn de bomen ingetekend langs de zuidzijde. Ten noorden van het pad ligt het peppelenbos.
Bron: Topotijdreis

De officiële opening vond al op 13 juni 1930 plaats, goed drie maanden na tot de oprichting werd besloten. Dit particuliere zwembad was het eerste van Elst. Het zou nog tot 1948 duren voor het gemeentelijke zwembad De Pas werd geopend.

In het zwembad waren aparte openingstijden voor dames en heren. Een dagkaart kostte ƒ 0,25, een maandkaart ƒ 2,- en een seizoenkaart ƒ 4,-. Voor personen onder de 16 jaar was een seizoenkaart ƒ1,-. In het zwemseizoen waren er drie dagen gereserveerd voor sportdoeleinden.

Bronnen, noten en/of referenties

J. Brouwer, 1984. De dorpskern in historisch perspectief... ...een eeuw Elst 1883-1983, pp. 52-53.