Herman Peters van Nijenhof (1911-2013)

Uit Elsterclopedie

Dit artikel is een beginnetje. De werkgroep doet haar best dit artikel van meer informatie te voorzien. Mocht u meer informatie hebben, dan kunt u contact opnemen met de werkgroep.


Herman Peters van Nijenhof
Persoonsinformatie
Volledige naam Herman Peters van Nijenhof
Roepnaam Herman
Geboorteplaats Reeth
Geboortedatum 27 februari 1911
Overl.plaats Elst
Overl.datum 21 juli 2013
Partner(s) Riek Jansen (1914-1998)
Beroep(en) Tuinder

Herman Peters van Nijenhof (Reeth, 27 februari 1911 - Elst, 21 juli 2013) was een tuinder op de Vergert en de eerste die in Nederland paprika's teelde.

Levensloop

Herman was de zoon van Johannes Hubertus Peters van Nijenhof en Johanna Hendrika van Ingen. Het echtpaar kreeg in 1910 ook een zoon die het Herman noemde, maar deze stierf toen het vier maanden oud was. Zoals destijds gebruikelijk was, kreeg het eerstvolgende kind de naam van het overleden kind.

Omdat zijn moeder overleed toen hij een jaar was, groeide hij op bij zijn oom Lindert en tante Dien op de Vergert.

Op 8 oktober 1938 trouwde Herman in Elst met Rijkske (Riek) Jansen (13 september 1914 - 24 oktober 1998), dochter van Rut Jansen en Pietronella Zegveld uit Dodewaard. Het paar kreeg tijdens de evacuatie in Vessem (Noord-Brabant) op 21 februari 1945 een doodgeboren zoon. Na de oorlog kregen ze nog twee kinderen, Hans en Rijkske.[1] Riek had als bijnaam Riek van Achtere omdat ze vrij achteraf woonden.[2]

Zijn schoonvader woonde bij Herman en Riek in huis. Deze viel op door zijn kleine postuur en zijn afwijkende dialect, want hoewel hij in Elst geboren is, had hij heel lang in de westelijke Betuwe gewoond. Zo noemde hij bijvoorbeeld een klein kind, een "klíén keind". Hij werd door de buurt Opaatje genoemd.

Tijdens een feest ter gelegenheid van Hermans 90e verjaardag, sprak zijn zoon de wens uit dat alle genodigden elkaar tien jaar later opnieuw zouden treffen. Dit gebeurde, toen ook de burgemeester Herman kwam feliciteren met zijn 100e verjaardag.[3] Herman stierf in de leeftijd van 102 jaar en is daarmee een van de oudste Elstenaren. Het was de wens van Herman om gecremeerd te worden. De urn is bijgezet in het graf van Riek en haar ouders op de algemene begraafplaats.

Bedrijf

Herman had een kwekerij aan de Wuurdsche Straat, aan het pad naast het huis van Henk Janssen en Stien Dulos. Doordat het op enige afstand van de weg lag, lag het achter de woningen van de Vergert.

Begin jaren 60 was Herman de eerste in Nederland die paprika's teelde. Daarnaast teelde hij ook komkommers.

Door de aanleg van de Lange Dreef in de jaren 70 moest Herman zijn bedrijf sluiten. Hij verhuisde naar een rijtjeshuis aan De Kist. Op latere leeftijd verhuisde hij met zijn vrouw Riek naar een aanleunwoning aan de Bachstraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Overlijdensadvertentie in de Gelderlander.
  2. Wes Leurs jr., 2012. Wie zei je ook weer?
  3. Eerste paprikakweker viert 100e verjaardag, de Gelderlander 28 februari 2011.