Jan Smeets

Uit Elsterclopedie

Johannes Willem (Jan) Smeets (Doenrade, 7 juli 1939) is een politicus die raadslid was in Elst en die een rol heeft gespeeld bij de oprichting van het CDA. Na zijn periode in Elst was hij burgemeester in Thorn (Limburg) en Deurne (Noord-Brabant).

Jan Smeets

Jan Smeets in zijn tijd als burgemeester van Deurne (1990-2000).
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Willem Smeets
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Doenrade (L)
Geboortedatum 7 juli 1939
Partner(s) M.J.G. (Riet) Dieris
Beroep(en) raadslid

burgemeester

Algemeen

Jan Smeets was de oudste zoon in een agrarisch gezin met acht kinderen. Hij huwde Riet Dieris, afkomstig uit het Limburgse Grevenbicht. Uit dit huwelijk werden twee zoons geboren.

Na de lagere school ging hij naar de landbouwschool. In zijn vrije tijd behaalde hij het einddiploma van de middelbare avond handelsschool , praktijkdiploma boekhouden en ging daarna in militaire dienst . Na zijn dienstperiode ging Jan Smeets bij de Staatsmijnen werken en behaalde in de avonduren zijn HBS-diploma en doorliep de studie aan de bestuursschool. Van 1961 tot 1969 werkte hij op het Goevernementshuis in Maastricht.

Terwijl hij bij de Staatsmijnen en later op het Gouvernementshuis in Maastricht werkte behaalde hij achtereenvolgens het HBS-diploma en doorliep hij de bestuursschool. Vervolgens ging hij bij de Provincie Gelderland werken en tegelijkertijd rechten studeren aan de RK Universiteit in Nijmegen, waar hij zijn juridische bul behaalde met als specialisatie planologie.

In die periode woonde hij met zijn gezin in Elst, waar ook zijn politieke carrière begon als raadslid, maar tevens als medebouwer aan het tot stand komen van het CDA. Daaruit stammen ook zijn nevenfuncties als lid van de landelijke toetsingscommissie van het CDA, de CDA commissie van beroep, en lid van de CDA propagandacommissie.

Op 9 juli 1980 werd zijn benoeming openbaar gemaakt tot burgemeester van het Midden Limburgse Thorn, in 1985 gevolgd tot tevens het burgemeesterschap van buurgemeente Grathem. Tussen 1980 en 1990 was Smeets lid van het dagelijks bestuur van het voormalige Stadsgewest Roermond, daarna gevolgd door het vicevoorzitterschap van het streekgewest Midden Limburg. Hij maakt deel uit van het bestuur van de VVV Limburg en is lid van de Culturele Raad in Limburg en van de Nieuwe Provinciate Stichting voor Kunst en Kultuur. Verder was hij voorzitter van de Monumentenwacht in die provincie.

Op onderwijskundig gebied was hij secretaris van het bestuur van het Katholiek Onderwijs van de Regio Land van Home en voorzitter van de St. Ansfried Mavo in Thorn. In de gemeentelijke organisaties is hij lid van de Bestuursorganisatie van het VNG, lid van de VNG Kerngroep Gewestbestuurders en bestuurslid van de Vereniging van Limburgse Gemeenten.

In oktober 1990 werd hij burgemeester van Deurne, wat hij bleef tot zijn vervroegde pensioen in 2000. Later was hij nog waarnemend burgemeester van Maasbracht, Brunssum en Haelen.

Bronnen, noten en/of referenties

Johannes Willem Smeets (1939) op Dernewiki