Sint Werenfriduskerk

Uit Elsterclopedie
De Sint Werenfriduskerk voor de herinrichting van de Dorpsstraat in 2016.

De Sint Werenfriduskerk is de rooms-katholieke kerk van Elst. De kerk is gewijd aan Sint Werenfridus, de patroonheilige van Elst. De huidige kerk uit 1951 is gelegen aan de Dorpsstraat 36.

Geschiedenis

In 1802 werd de parochie St. Werenfridus opnieuw gesticht na de reformatie. Het eenvoudige kerkje van 1802 stond op de plaats waar nu Dillenburg staat. Het werd in 1843 vervangen door een grotere neoclassicistische kerk op de plaats van de huidige kerk. Zestig jaar later was deze te klein en werd in 1906 een grote neogotische kerk gebouwd. Door oorlogsschade in september 1944 werd na de oorlog besloten de huidige kerk te bouwen, die in 1951 is ingewijd.

Mariakapel

Aan de noordwestzijde van de kerk bevindt zich een Mariakapel. De kapel is gebouwd als doopkapel. Net als vele klassieke doopkapellen daalde men met drie treden af in deze kapel. De gebrandschilderde glas-in-loodramen tonen taferelen die verband houden met het doopsel.

Bij de herinrichting van de kerk in 1979-1980 is de doopvont verplaatst naar het priesterkoor. De kapel is toen heringericht als Mariakapel. In 2000 is de kapel gemoderniseerd en zijn de glazen deuren geplaatst, waardoor de kapel elke dag geopend kan zijn.

In de kapel staat het zilveren beeld van Maria van Kevelaer. Jaarlijks op de tweede donderdag in augustus gaat dit beeld mee met de bedevaart naar Kevelaer. Aan de wanden sieren twee kleine vaandels met AM (Ave Maria) erop en twee grote vaandels van Maria en St. Werenfridus.